divendres, d’octubre 16, 2009

Gaza necessita justícia: la impunitat a Israel i els Territoris Ocupats

L'equip d'investigació d'Amnistia Internacional a Gaza i al sud d'Israel van trobar indicis que totes les parts en conflicte han comès crims de guerra i altres violacions greus del dret internacional a principis del 2009. La delegació d'Amnistia Internacional va trobar indicis irrefutables sobre la utilització generalitzada de l'agent químic fòsfor blanc contra població civil palestina en zones residencials densament poblades de Gaza.

Durant el mateix període, els coets llançats de forma indiscriminada per Hamás i altres grups armats palestins han matat diversos civils israelians. El llançament d'armes d'efecte indiscriminat contra centres de població també és un crim de guerra.

L'advocat Gonzalo Boyé Tuset, que porta una causa sobre Gaza per fets que es van cometre al 2002, participarà en un acte organitzat conjuntament pel grup de Lleida d'Amnistia Internacional i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Lleida el proper dijous 22 d'octubre.

Donatella Rovera, investigadora d'Amnistia Internacional, recull testimonis en un lloc afectat per atacs israelians © Amnistia InternacionalHaz clic para ampliar
Donatella Rovera, investigadora d'Amnistia Internacional, recull testimonis en un lloc afectat per atacs israelians © Amnistia Internacional

Per parlar de la situació que pateix la població civil de la Franja de Gaza, Israel i els Territoris Ocupats, de la impunitat dels crims de guerra, de les acusacions legals i de les denúncies d'Amnistia Internacional a la zona, participaran en la xerrada:

  • El Sr. Gonzalo Boyé Tuset, advocat de l'Il·lustre Col·legi d´Advocats de Madrid, acusació particular de les víctimes de Gaza.
  • Un representant d'Amnistia Internacional
  • Un representant de l'Il·lustre Col·legi d´Advocats de Lleida.

En un article del 8 de gener de 2009 publicat a Dominio Público l'advocat Gonzalo Boyé Tuset afirmava que (...) La actual ofensiva israelí sobre Gaza no es sólo una acción criminal que puede ser interpretada en clave política o militar, sino tiene que ser vista desde la perspectiva del Derecho. Sobre esa base, debe estructurarse una respuesta lo suficientemente contundente como para que el Estado de Israel comprenda y asuma que no puede seguir existiendo al margen de las normas internacionales, burlándose de la comunidad internacional; ante tal cúmulo de muertos y heridos, las respuestas políticas se antojan insuficientes, siendo necesario recurrir a los instrumentos jurídicos con los que cuentan algunos estados para reprimir a los responsables directos de tales atrocidades. (...)

L'acte te el doble objectiu de donar visibilitat a les denúncies de violacions dels drets humans a Israel i els Territoris Ocupats i a la vegada intentar implicar més al sector jurídic català en un esforç conjunt perque aquestes greus violacions no quedin impunes, passin on passin. Això té molt a veure amb la discusió sobre la jurisdicció universal.

El dia 19 de maig del 2009, el Congrés dels diputats va acordar, amb el suport dels grups majoritaris, modificar l'article 23.4 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que consagra el principi de jurisdicció universal, desvirtuant totalment el seu contingut i abast. Aquesta transcendental decisió limita al jutge a conèixer únicament causes que tenen una “connexió nacional. Amb la citada modificació Espanya entra en la llista dels països més restrictius per a l'exercici de la jurisdicció universal.

Amb aquesta decisió no s'ha tingut en compte que la jurisdicció universal es basa en la idea que determinats crims són tan perjudicials i atroços per a la comunitat internacional (crims de lesa humanitat, genocidi, crims de guerra, tortura, desaparició forçada, entre d’altres) que els Estats estan autoritzats, i fins i tot obligats, a investigar i jutjar als presumptes perpetradors, amb independència del lloc on s'hagi comès el crim o la nacionalitat de l'autor o de la víctima, o encara quan el delicte o crim no hagi afectat en absolut els interessos de dit Estat.

Nota de premsa de la presentació de l'informe "Plom fos"

Pots tenir més informació i signar les nostres ciberaccions per Gaza.

Si vols llegir més sobre la jurisdicció universal, pots llegir el manifest signat per advocats, organitzacions de drets humans i membres de la societat civil de juliol del 2009

Recordeu:

Sala d'actes de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Lleida
Avinguda Francesc Macià 35,
22 d'octubre a les 19h.